Epilepsi ve Seyahat

Sanılanın aksine epilepsi hastalarının seyahat etmesinde bir engel olmamakla birlikte seyahat planlaması yapılırken dikkatli olunması gerektiği unutulmamalıdır. Seyahat planlaması yaparken önemli olan her hastanın kendi hastalık koşullarına uygun bir düzenleme yapmasıdır.
Hava Yolu ile Seyahat
Hava yolu ile seyahatler genellikle epilepsi hastaları için sorun yaratmazken, uçmaktan korkan ya da heyecanlanan hastalar için hava yolu seyahati epilepsi krizi ile karıştırılabilen ataklara yol açabilir veya aşırı stres nöbeti tetikleyen bir unsur olabilir. Genel olarak epilepsi hastalarının uzun ve yorucu yolculuklar yapması önerilmezken, ülkeler arası zaman farkları ile ortaya çıkan jetlag gibi sonuçlardan da kaçınılması, olası bir rahatsızlığı önlemek açısından önemlidir. Epilepsili bireyler uçak bileti rezervasyonu yaparken hastalığından bahsederek, kabin ekibini bilgilendirebilir. Özellikle ilk kez uçak ile yolculuk yapacak epilepsi hastalarının yanında hastalıklarını bilen biriyle seyahat etmeleri önerilir. Uzun (kıtalararası) yolculuk yapacak olan hastaların hekimleri ile görüşmesi ve tavsiye alması uygun olur.
Karayolu ile Seyahat
İster hava yolu ister kara yolu ile olsun uzun süren seyahatlerin epilepsi hastalarının sağlığını olumsuz etkileyebileceği unutulmamalıdır (Hastanın aracı kendisinin kullanmaması şartıyla!). Karayolu ile yapılacak seyahatlerde hastaların belirli aralıklarla mola vererek dinlenmeleri, uykusuz kalmamaları yolculuğun sağlıkla tamamlanması için önemlidir. Otobüsle yapılan yolculuklarda aynı uçak yolculuklarında olduğu gibi görevli personelin bilgilendirilmesi özellikle yalnız seyahat eden hastalar için uygun bir önlem olabilir. Bununla birlikte hastanın yanında hastalığını bilen ve olası bir kriz anında destek olabilecek bir yakınıyla yolculuk etmesi de daha güvenli bir seyahat sağlayacaktır.
Zaman Dilimi Değişikliği
Düzenli saatlerde ilaç alması gereken hastaların, farklı zaman dilimlerinde bulunan yerlere seyahat ettiklerinde ayarlamalarını o ülkenin saatine göre yapması gerektiğini unutmamalıdır. Bu değişiklikler ne kadar uzun süre seyahat edildiğine ya da o ülkede ne kadar kalınacağına göre değişebilir, bu durumda en doğru seçenek ilaç düzenlemesi için seyahat öncesinde hastalığın takibini yapan doktora danışılmasıdır.
İlaç Kullanımı
Epilepsi tedavisinde kullanılan bazı ilaçların isimleri ülkelere göre değişiklik gösterebilir, özellikle uzun süreli yurtdışı seyahatleri için hastaların yanlarına uygun dozda ilaç alması gerekir. Özellikle yurtdışı seyahatlerinde olası bir sağlık sorununda kullanılabilmesi için seyahat öncesinde hastanın doktorundan ilaçlarının kullanımı ve epilepsi hastalığını anlatan yazılı bir belge alınması faydalı olabilir.
KAYNAKLAR:
https://www.epilepsy.org.uk/info/travelling-abroad, https://www.epilepsysociety.org.uk/travel-and-holidays#.WFEgz1OLTIU
- Ebeveyn Kılavuzu
- Epilepsi ve Beslenme
- Epilepsi ve Çocuk
- Epilepsi ve Erişkinlik
- Epilepsi ve Evlilik
- Epilepsi ve Hukuk
- Epilepsi ve İlk Yardım
- Epilepsi ve İş Hayatı
- Epilepsi ve Kadın
- Epilepsi ve Seyahat
- Epilepsi ve Sosyal Aktivite
- Epilepsi ve Spor
- Epilepsi ve Ehliyet

Çocuğunuzun nöbet geçirdiği sıradaki görünüşü sizin yoğun bir endişe ve kaygı durumuna girmenize neden olabilir, ancak çocuğunuzun sağlığı için sakin kalabilmek çok önemlidir, böylece doktorunuza ne olup bittiğini tam olarak tanımlayabilirsiniz.
DEVAMI
Dünya’da her 100 kişiden birini, Türkiye’de ise yaklaşık 750 bin kişinin hayatını olumsuz etkileyen epilepsi hastalığı, hormonlarla etkileşime bağlı olarak bu hastalığa sahip kadınlarda çoğu zaman cevapsız soru işaretlerine, eksik ya da yanlış uygulamalara neden olabilmektedir.
DEVAMI