Epilepsi ve Çocuk

Epilepsi ve Çocuk

Çocuğunuzun nöbet geçirdiği sıradaki görünüşü sizin yoğun bir endişe ve kaygı durumuna girmenize neden olabilir, ancak çocuğunuzun sağlığı için sakin kalabilmek çok önemlidir, böylece doktorunuza ne olup bittiğini tam olarak tanımlayabilirsiniz. Epilepside tanı koymak zordur ve bir çocuğun nöbet geçirip geçirmediğinden kesin emin olmak her zaman kolay değildir. Çocuğunuz herhangi bir nedenle bilincini kaybettiğinde doktorunuzla görüşmelisiniz. Erişkinlerde olduğu gibi çocuklar da yaygın (jeneralize) ya da bir bölgeye sınırlı (fokal) nöbetler geçirebilirler. Bazı hastalıklar epilepsi ile karışabilir ve doktor için ateşli havale ve katılma atakları gibi diğer olası nedenlerin dışlanması önemlidir.

Ateşli Havale

Bu tip nöbetler, ateşin hızlı yükselmesi sırasında ortaya çıkar ve bademcik iltihabı gibi çocukluk çağında sık görülür ve o yaşla ilişkilidir. Bununla birlikte, çocukların çoğu okula başladıklarında bu dönemi geçirmiş olurlar.

Katılma Nöbetleri

Katılma nöbetleri, korkma ya da sinirlenmeyle birlikte ortaya çıkan aşırı bir reaksiyon olarak tanımlanabilir. Bu ataklara ağlama da eşlik eder. Korku, kızgınlık ya da ağrıyla bağırmak yerine çocuk önce bir çığlık atar, sanki derin bir nefes alıyormuş gibi iç çeker ve sonra nefesini uzun bir süre tutar ve bu dönemde kendinde değildir. Elbette bu tablo gözleyen için endişe vericidir ancak, çocuğunuzun bu gibi bir atak sırasında kendine bedensel olarak zarar vermeyeceğini bilmek önemlidir. Epilepsi ile karıştırılabilir.

Epilepsili Çocuğa Yaklaşım

Çocuklar deneyerek öğrenirler, bu nedenle onların doğal meraklarını canlı tutmak sizin elinizdedir. Çocuğunuzun grup aktivitelerine katılmasının yararlı olacağını unutmayın ve bunu destekleyin. Ancak bu noktada görevli kişilerin çocuğunuzda epilepsi olduğunu ve nöbet geçirirse ne yapmaları gerektiğini bildiklerinden emin olmalısınız.

Epilepsi ve Eğitim

Epilepsili çocukların ve gençlerin çoğu yüksekokul ve üniversiteye devam edebilir. Okul, çocuğun hayatının merkezidir ve diğer çocuklar gibi okuldaki aktivitelerin çoğuna katılabilmelidir. Okuldaki öğretmenler ve diğer görevliler çocuğunuzun durumunu öğrendiklerinde büyük oranda yardımcı ve destek olacaklardır. Örneğin, çocuğunuzu her nöbet geçirdiğinde eve gönderilmesi gerekmediğini ve uygun bir süre dinlendikten sonra sınıfa geri dönebileceği konusunda onları bilgilendirmelisiniz, bu sayede çocuğunuzun okul hayatını mümkün olduğunca normalleştirebilirsiniz.

KAYNAKLAR

http://www.turkepilepsi.org.tr/menu/44/epilepsi-ve-cocuk

02 dakika 59 saniye

Epilepsi ve Çocuk

Genel Bilgiler
EPİLEPSİ VE ÇOCUK

Çocuğunuzun nöbet geçirdiği sıradaki görünüşü sizin yoğun bir endişe ve kaygı durumuna girmenize neden olabilir, ancak çocuğunuzun sağlığı için sakin kalabilmek çok önemlidir, böylece doktorunuza ne olup bittiğini tam olarak tanımlayabilirsiniz.

DEVAMI
EPİLEPSİ VE KADIN

Dünya’da her 100 kişiden birini, Türkiye’de ise yaklaşık 750 bin kişinin hayatını olumsuz etkileyen epilepsi hastalığı, hormonlarla etkileşime bağlı olarak bu hastalığa sahip kadınlarda çoğu zaman cevapsız soru işaretlerine, eksik ya da yanlış uygulamalara neden olabilmektedir.

DEVAMI
EPİLEPSİ VE İLKYARDIM

Bir kişi yanınızda nöbet geçirdiğinde neler yapmalısınız?

DEVAMI